Denne siden er oppdatert 21. mars 2001

HOVEDSIDEN
SOTF
Nyhetsarkiv
Foreningsinfo
Kalender
Turforslag
Barnas Turlag
 
Lenker
DNT
 
 
 
 
 
 

TURFORSLAG

Tur 1: Tur til Knappen fra Andersbonn

.

TURFAKTA: Andersbonn – Høymyr – Knappen – Tyskemyrås – Andersbonn
Kart Tur- og løypekart over Heia – Svartåa
Lengde ca 8 kilometer
Effektiv gåtid ca 4 timer
Terreng Middels vanskelig.
Flere myrområder (bl.a. over Høymyr), steinete strekninger og bratt (spesielt oppstigning til Knappen).
Merket løype Hele strekningen er blåmerket. Følg skilter som beskrevet nedenfor.
   
Dato 5. juni 2000

Veibeskrivelse til Andersbonn

Følg riksvei 305 fra Haukerød mot Kodal. Etter ca 8 km (Skjeggerød) ta av til venstre mot Åsrum/Vestre Kodal. Følg veien videre forbi Svartsrød og Trollsås. Ca 3,5 km fra Skjeggerød (ved Pipenholt) ta av til høyre mot Snappen/Turisthytte Heia. Følg veien forbi Hvitstein. Ca 6,5 km fra Pipenholt ta av til venstre mot Andersbonn. Ca 2,5 km til parkeringsplass ved Andersbonn.

Beskrivelse av turen

Fra Andersbonn følg skilting mot Knappen, men etter noen hundre meter opp en steinete bakke ta av til høyre, og følg skilting mot Høymyr. Stien følger traktorvei noen hundre meter. Krysser så en bekk og sti opp til Høymyr.


Minnesmerke ved Høymyr.

Ved Høymyr er det et minnesmerke over et flyslipp under 2. verdenskrig. Følg sti over myra (kan være bløtt). Sti videre nordover. Etter ca 1,7 km fra Andersbonn møter stien merket løype fra Snappen. Ta til venstre (skilt viser Knappen og Firfirslevann). Følg stien til Firfirslevann, ca 500 meter.


Følg skilting mot Knappen.
Gammelt turistforeningsskilt ved Firfirslevann.

Ved Firfirslevann deler stien seg. Til venstre går merket løype til Jeskovann og videre tilbake til Andersbonn. Vi skal følge løypa til høyre (nordover) mot Knappen.

Løypa følger nå en bekkedal, og det er steinete og glatt de første hundre meterne. Stigning opp mot Knappen.


På Knappen er det tid for pause.

På Knappen er det bra utsikt i de fleste retninger. I vest sees fjernsynsmasta på Vealøs. I sør Sandefjord og i sør-øst Tønsberg. I klart vær er det mulig å se over til Østfold. Mast i sør-øst er radiosender på Sprinklerfjell i Østfold.

Fra Knappen følger vi merket sti mot Tyskemyrås og Andersbonn. Stien går ned fra Knappen på vestsiden av åsen. Bratt nedstigning, og så småkupert terreng mot Tyskemyrås. Fra Tyskemyrås er det god utsikt mot Farmen og Kvelde.


Tyskemyrås med fin utsikt mot Lågendalen

Stien går så videre sørover. Etter ca 2,1 km fra Knappen deler løypa seg. Til høyre merket sti mot Damvann. Vi følger st til venstre (østover) mot Andersbonn. Etter ca 100 meter nytt kryss. Til venstre går sti mot Jeskovann (og videre til Firfirslevann). Vi følger stien rett fram mot Andersbonn.

Følg merking videre til Andersbonn. Det er mulig å ta en avstikker opp til Farmenrøysa, hvor det også er od utsikt til store deler av søndre Vestfold.

Det er nylig bygd en ny skogsbilvei som flere steder treffer den blåmerkede stien. Det er mulig å gå skogsbilveien ned til Andersbonn (veien kommer ned ca 100 meter vest for parkeringsplassen), men det er hyggeligere å følge den blåmerkede stien helt ned til Andersbonn.

© 2001 Sandefjord og Oplands Turistforening (SOTF)
Webmaster / Informasjon / Hovedsiden